Wanneer je 24/7 mantelzorger wordt komt er een keer een heleboel op je af. Je bent blij met alle hulp en wie er wordt aangeboden. Zeker in deze tijd van een krappe arbeidsmarkt. Je bent sneller bereid om alles aan te pakken wat je wordt aangeboden. Dat is heel herkenbaar.
Toen ik mantelzorger werd van mijn partner, had ik het gevoel dat ik geleefd werd, en was blij met alle hulp, zodat ik naar sommige dingen iet meer om hoefde te kijken. Maar na een tijdje had ik toch het gevoel dat de zorgverleners die in huis komen aardig zijn en behulpzaam, maar eigenlijk passen ze niet helemaal in onze manier van leven. Ik had het gevoel dat we geleefd worden en de regie over ons eigen leven kwijt waren. De zorgverlener bemoeide zich te veel met ons leven, ook met mijn keven terwijl ze er was voor mijn man. Er daarmee werd behulpzaamheid omgezet in bepalen. Ik had daar veel moeite mee, en mijn man voelde zich ook steeds minder vrij.
Als mantelzorger draag je een belangrijke verantwoordelijkheid voor het welzijn van je dierbare. Of je nu zorgt voor een ouder, partner, kind of vriend, er kunnen momenten zijn waarop je professionele zorgverleners nodig hebt om je te ondersteunen. Het vinden van de juiste zorgverleners kan echter een uitdaging zijn. Hier zijn vijf waardevolle tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste zorgverleners voor je mantelzorgsituatie:
-
Definieer jullie behoeften: Voordat je op zoek gaat naar zorgverleners, is het belangrijk om duidelijk te begrijpen welke zorg je dierbare nodig heeft, maar ook welke zaken er voor jou, als mantelzorger belangrijk zijn. Daarnaast kun je van tevoren doornemen welke eigenschappen je belangrijk vindt bij een zorgverlener. Maak een lijst van de specifieke behoeften, zoals medische zorg, persoonlijke verzorging, therapie of huishoudelijke hulp. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken.
-
Zoek naar aanbevelingen: Informeer bij vrienden, familie, buren en lokale ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers naar aanbevelingen voor zorgverleners. Ervaringen van anderen kunnen waardevol zijn bij het bepalen van de kwaliteit van zorg. Je kunt gebruik maken van online platforms en websites zoals bijvoorbeeld de “nationale hulpgids”, die gericht zijn op het verbinden van zorgverleners met mantelzorgers. Lees beoordelingen, bekijk profielen en neem contact op met potentiële zorgverleners om hun ervaring en kwalificaties te bespreken. Voorbeelden
-
Ga in gesprek: Plan gesprekken met potentiële zorgverleners. Tijdens deze gesprekken kun je niet alleen hun kwalificaties beoordelen, maar ook hun persoonlijkheid en compatibiliteit met je dierbare evalueren. Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen de zorgverlener, de patiënt en jou als mantelzorger.
-
Maak duidelijke afspraken: Zodra je de juiste zorgverleners hebt gekozen, is het van vitaal belang om duidelijke afspraken te maken over de verwachte zorg, werktijden, vergoedingen en communicatiemethoden. Schriftelijke overeenkomsten kunnen helpen misverstanden te voorkomen.
-
Evalueer regelmatig: neem, zeker in het begin, wekelijks de gang van zaken door met je zorgverleners. Wat gaat er goed, en wat kan anders? Wees duidelijk in jullie wensen en behoefeten, en vraag ook na of de zorgverlener deze heeft. Het kost je een investering in tijd, maar het gaat je veel opleveren op termijn.