Als mantelzorger ben je een onschatbare bron van liefde en steun voor je dierbare, maar het omgaan met zorgverleners kan soms uitdagend zijn. Door open te communiceren, betrokken te zijn bij het zorgproces en daarin ook aandacht te vragen voor jouw eigen wensen, kun je een positieve samenwerking opbouwen. In deze blog verkennen we enkele essentiële tips en inzichten om de samenwerking met zorgverleners soepeler te laten verlopen, zodat je als mantelzorger de best mogelijke zorg voor je dierbare kunt bieden en daarnaast ook rekening houdt met jouw eigen wensen, waardoor loslaten gemakkelijker wordt.
1.Maak een zorgdossier
Houd belangrijke documenten en contactgegevens van zorgverleners georganiseerd in een zorgdossier. Dit dossier kan onder andere medische rapporten, contactinformatie van artsen en zorgverleners, en belangrijke telefoonnummers bevatten. Een goed georganiseerd dossier helpt je om alle benodigde informatie binnen handbereik te hebben. Neem regelmatig de tijd om dit zorgdossier bij te werken en up-to-date te houden. Vraag zorgverleners om bijzonderheden te noteren.
In mij geval, ik ben mantelzorger voor mijn partner, die niet (meer) kan praten, ik vind het prettig om te weten wat hij die dag gedaan heeft, of wat er gebeurd is. Als de zorgverlener dit kort noteert is dat voor de communicatie met mijn mij veel gemakkelijker.
2.Stel vragen en wees betrokken
Als mantelzorger ben jij een belangrijk lid van het zorgteam. Plan regelmatig een afspraak waarbij je de zorg en dienstverlening evalueert, en besprek jouw ervaringen en verwachtingen. Aarzel niet om vragen te stellen over de zorg die wordt geboden. Wees betrokken bij het zorgproces en de besluitvorming, zodat je goed geïnformeerde keuzes kunt maken. Zorgverleners werken meestal volgens een zorgplan dat is opgesteld door medische professionals. Neem de tijd om dit plan te begrijpen, ga in gesprek met de zorgverleners zodat jij op de hoogte bent.
Anderzijds gebruik je dit gesprek om duidelijk te maken wat jouw wensen zijn als mantelzorger. Als je vragen hebt of iets niet begrijpt, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen.
3.Toon waardering
Het werk van zorgverleners is vaak veeleisend en kan soms emotioneel zwaar zijn. Laat je waardering zien voor hun inspanningen. Een oprechte "dank je wel" kan wonderen doen en de motivatie van de zorgverleners vergroten. Als er meerdere zorgverleners bij de zorg betrokken zijn, overweeg dan om af en toe een bedankje-kaartje of een kleine traktatie te geven.
Wanneer je regelmatig in contact bent met de zorgverleners kunnen een hoop onduidelijkheden voorkomen worden, en ben je voortdurend op de hoogte van de gang van zaken, ook wanneer jij er niet bij bent. Het gaat tenslotte om jouw geliefde, en jij wilt je geen zorgen hoeven maken als jij zelf met andere zaken bezig bent.